marți, 18 iunie 2013

Menajere din toate țările, uniți-vă!

La doar câteva ore după postarea mea de ieri, în Huffington Post a apărut un articol care mi-a atras atenția. Evident, nu are nicio legătură cu blogul meu modest, dar parcă a fost menit să dea apă la moară preocupării mele proletare pentru menajerele chiliene.


Pe scurt, este vorba despre cazul unei servitoare, adusă la New York de familia chiliană pentru care a lucrat și înainte, în Santiago. Flămândă, bătută, neplătită și fără asigurări sociale, menajera reușește să fugă și să ajungă la o organizație non-profit, specializată în ajutorarea victimelor violenței. ONG-ul a ajutat-o să-l dea în judecată pe fostul „angajator”. Procesul este pe rol, deși, în primă fază, familia a fost obligată de către statul New York, la plata salariilor restante.

„Stăpânii” - tăietori de frunză la câini, pierde vară, care se recomandă cu cărți de vizită pe care scrie „designer interior” sau „colecționar de antichități”. În realitate, beizadele ale unor influente familii conservatoare din Chile, reproduse în mod steril și complet rupte de realitate.

La o simplă căutare pe Google cu numele „doamnei casei”, am văzut - cel puțin în primele trei pagini ale rezultatelor căutării, că știrea a fost preluată în toată lumea - de la ziare de bulevard până la portale serioase de știri, bloguri și posturi de televiziune.

Scandalul ar fi făcut valuri și în Chile - nu ar fi primul - și probabil nici ultimul caz de acest gen. Dar cum „doamna casei” vine din familie cu pedigree - proprietară a unui trust de presă cu orientare politică de dreapta, ecoul nu ar fi ajuns prea departe.

Menajere din toate țările, uniți-vă!