miercuri, 12 iunie 2013

Karl Marx, Berlin 2013

Soare de vară și polen cât cuprinde. Armat cu cremă de soare de 50 și un pachet de batiste, mi-am scos aparatul de fotografiat la plajă, printre blocurile din Berlinul de Est. Mai exact pe Karl-Marx-Allee: încoronarea sistematizării socialiste, a urbanismului est-german.

Numele străzii e neschimbat de mai bine de 50 de ani; cafeneaua Moscova și cinema Internațional (între timp, clădiri de patrimoniu) încă mai există iar pe câteva blocuri am văzut reclame la Tatra și Balkancarpodem.

„Din viața popoarelor Uniunii Sovietice” este titlul mozaicului de pe fațada cafenelei rusești, care m-a ajutat să văd din nou color. Nunanțe amare de nostalgie, ridicol dar până la urmă și de umor. Mă întrebam de ce n-au făcut tovarășii artiști de pe vremuri și un mozaic, mare cât un etaj întreg, care să reprezinte o coadă la pâine...

Plimbarea continuă agale, pe la umbră, până când îmi atrage atenția un anunț aflat la intrarea unei scări de bloc. Cu o amabilitate care nu lasă loc de interpretări, trecătorul este avertizat că se află pe teren privat și că mai departe e pe cont propriu. Dar să nu pun răul în față - mă gândesc că șeful de scară a reciclat niște anunțuri aflate pe vremuri pe zidul Berlinului. Dacă se grăbea, mai prindea și niște sârmă ghimpată.

Ajung de unde am plecat - la Casa Corpului Didactic, învelită și ea într-un mozaic idealist cu eprubete, ingineri de drumuri și poduri, oameni de știință și antene parabolice. În dreapta mea, fotografiez încă o dată numele socialist al bulevardului care se nimerește să fie exact sub o reclamă imperialistă.


Ghidul meu în socialism

Casa Corpului Didactic și Turnul de Televiziune

Peisaj socialist

Karl-Marx-Allee

Reclamă veche Balkancarpodem Bulgaria


Mi-am adus aminte de o clădire asemănătoare din Riga, poreclită „Tortul lui Lenin”

Strausberger Platz - pauză de oxigenare pe Karl-Marx-Alee

Reclamă la camioanele Tatra

Cinema International

Cafe Moskau


Mozaic „Din viața popoarelor Uniunii Sovietice”


Șeful de scară și anunțul la intrarea în bloc

Casa Corpului Didactic

Go West!