miercuri, 29 mai 2013

Peripețiile Omulețului Semafor din Epoca de Aur și până astăzi

În Epoca de Aur se făceau și chestii serioase. După Revoluție ori, după caz, după căderea Zidului, le-am aruncat pe toate peste bord fără să ne gândim o secundă că poate n-aveau nicio legătură cu secera și ciocanul.

Astăzi vă povestesc despre un simbol salvat de la fiare vechi - la propriu.
Din păcate nu e flota României. Este vorba despre semaforul est-german, denumit Ampelmann, adică „Omul Semafor”. Există și în varianta de alint Ampelmännchen - „Omulețul Semafor”. În spatele lui se află zece ani de cercetări și de studii sociologice și psihologice. În afară de varianta în roșu, semaforul n-are nici în clin, nici în mânecă cu politica acelor vremuri.

În zilele noastre, acest simbol al Germaniei socialiste nu doar că a revenit pe străzile Berlinului, ghidând circulația, dar este un adevărat brand, în cel mai capitalist înțeles al cuvântului: de la ilustrate, tricouri, pixuri și acadele, până la istoria ilustrată și reprezentanțe comerciale deschise în alte țări.

Evident, nu putea lipsi pagina de Facebook.

Din nou, o înregistrare pe care am făcut-o pentru emisiunea „Cu minte... de duminică” de la Radio România Cultural (ilustrația muzicală - Mara Popa):