marți, 5 februarie 2013

Plagiat ”Made in Germany”

În articolul Plagiatul migrează spre Vest de acum câteva săptămâni, vă povesteam despre o situație ridicolă în care s-a pus o politiciană germană, întâmplător de origine română, care a copiat discursul ”concurenței” și a încercat să facă valuri într-un scandal politic local din capitala Germaniei, Berlin.
Știrea de astăzi, care a tăiat pentru o clipă răsuflarea Germaniei, întărește ideea de plagiat în mijlocul clasei politice din puternica țară europeană.

În urmă cu foarte puțin timp, cotidianul german Süddeutsche Zeitung a anunțat în ediția online că Universitatea din Düsseldorf i-a retras doamnei Annette Schavan titlul de doctor, pe motiv de plagiat. 

Doamna Annette Schavan nu este altcineva decât... Ministrul Educației din Germania și membru al pardidului Creștin Democrat (CDU).

În articolul cu pricina, se menționează că titlul doamnei (foste) doctor Schavan a fost acordat în urmă cu 33 de ani iar decizia retragerii a fost luată de 13 membri ai unui consiliu format din 15 persoane, două votând împotrivă iar una s-a abținut.

Titlul lucrării, elaborată în cadrul Facultății de Filozofie din  cadrul Universității Heinrich-Heine din Düsseldorf, este ”Persoană și conștiință” (Person und Gewissen), iar o cronică a întregului scandal poate fi găsită într-un alt articol, din același ziar.

Bine am venit în Europa!