marți, 12 februarie 2013

Jurnal de Berlinală. Duminică, 10 februarie, primul film.

Gloria - un film chilian în regia lui Sebastián Lelio, participant la secținea Concurs a Festivalului de Film de la Berlin.



Ce film! Ce actori! Ce reacție a publicului! Toate acestea au fost accentuate și de faptul că am asistat chiar la premiera acestui film care a avut loc în Palatul Berlinalei.
Gloria este un film despre femeia din jurul nostru, din generația părinților mei, care prinde curaj să trăiască din nou, chiar cu intensitate, tot ce-i poate oferi viața. Gloria este scoasă din monotonia de zi și adusă alături de un bărbat ”bine”. Este înălțată printr-o poezie până pe culmile iubirii și apoi lăsată să cadă mai jos decât a fost vreodată. Spre final, un joint aprins la momentul potrivit, îi redă echilibrul și ridică publicul în picioare, ovaționând-o minute în șir...


Regizorul chilian cunoaște publicul german și știe cum să-l covingă să intre în acest montagne russe emoțional pe care îl oferă filmul. Spectatorii sunt greu de impresionat și critici prin natura lor iar orice exagerare sentimentală ar fi fost judecată fără milă. Totuși, ei se trezesc oftând în cor sau aplaudând în mijlocul filmului. La final, pe ritmurile hitului italian Gloria, din 1979 (versiunea în spaniolă), publicul aplaudă minute în șir.

Apoi, spectatorii o primesc cu brațele deschise pe Paulina Garcia, actrița principală - de ca și cum ar fi făcut parte din familie. Comentariile pe care le aud în jurul meu sunt la superlativ. Indiferent de părerea juriului, Gloria se află cu siguranță printre filmele preferate de public.






Câteva ore mai târziu, având onoarea de a fi invitat la petrecerea dată în cinstea filmului chilian, aveam să revăd o parte din echipă. Ce ciudat... chiar aveam impresia că ne cunoaștem pentru că, în urmă cu câteva ore, mă făcuseră părtaș la trăirile lor atât de intense, în cel mai frumos stil sud-american!


Piața Marlene Dietrich, locul în care se află Palatul Berlinalei

Intrarea principală în Palatul Berlinalei

În așteptarea artiștilor. Covorul roșu văzut din interior.

Paulina Garcia în ziarul Berliner Zeitung cu poza din afișul filmului. În stânga, aprecierile criticilor.