marți, 15 ianuarie 2013

Plagiatul migrează spre Vest

Se pare că presei germane nu-i scapă niciun scandal de corupție din România și poate că bine face! Ce-i drept, în egală măsură le prezintă și pe ale lor care nu sunt deloc puține: mită în sistemul medical (german!), branduri nemțești care au devenit sinonime cu corupția la nivel internațional, proiecte costisitoare făcute pe bani europeni care se dovedesc a fi inutile ori subdimensionate, bănuieli de plagiat la nivelul ministerelor (de exemplu cel al Educației) și, cel mai nou, amânarea la nesfârșit a deschiderii noului aeroport din Berlin. Presa românească, pe de altă parte, abia a menționat ultima chestiune, fiind profund implicată în diverse divorțuri, sinucideri și incinerări loco.
Noul aeroport Berlin-Brandenburg, sau BER cum îl alintă IATA, a fost ținta unor aspre critici în Germania. Din cauza unor lucrări de mântuială, care nu corespundeau nici celor mai modeste exigențe, deschiderea lui a fost amânată în repetate rânduri, ajungându-se la o întârziere de aproape doi ani.

Una din vocile cele mai critice din ultimele zile, când s-a și acutizat conflictul pe plan politic, a fost cel al Ramonei Pop - politician german de origine română care reprezintă Partidul Ecologist German în parlamentul landului Berlin (Abgeordnetenhaus). Mai multe informații despre doamna Pop și activitatea ei politică găsiți pe site-ul domniei sale sau pe Wikipedia. Textul este în limba germană însă se poate traduce fără probleme online.

În intervenția făcută în șendința extraordinară de joia trecută (10.01.2013), dedicată chestiunii aeroportului BER, Ramona Pop i-a cerut primarului Berlinului, Klaus Wowereit, demisia. Pe lângă toți aleșii politici ai landului a fost invitată și întreaga presă. Nu e necesar să știi germană ca să observi tonul clar și dur folosit de doamna Pop, în fața parlamentului landului:


Trebuie să recunosc că i-am urmărit discursul cu mândrie. Deși primarul Berlinului este o figură simpatică, sângele totuși are prioritate. Așadar, o femeie născută în 1977 la Timișoara (cu un an mai mică decât mine) și plecată în Germania în 1988, l-a înfruntat cu curaj și fără niciun gest de intimidare pe Klaus Wowereit care de doisprezece ani încoace este primarul unuia din cele mai mari orașe europene.

Discursul doamnei Pop a făcut ocolul Germaniei și l-a obligat pe domnul Wowereit să ia poziție. Situația în care a fost pus l-a surprins nu doar pe el ci și întreaga opinie publică germană. Intrarea în istoria politică a Germaniei era ca și garantată, popularitatea doamnei Pop crescând substanțial în ultimele zile mai ales datorită poziției vehemente luate în timpul discursului. O stea (verde) se năștea.

Dar acest lift care urma să propulseze spre vârfurile politicii germane destinul unei ecologiste de origine română s-a blocat între parter și etajul întâi când săptămânalul Der Spiegel a anunțat în ediția online că faimosul discurs al doamnei Ramona Pop... a fost copiat. Sub titlul (în traducere liberă) ”Discurs supărat dar reciclat”, articolul din 14 ianuarie 2013, demonstrează că originalul aparține ”concurenței”, adică doamnei Julia Klöckner, de la Uniunea Creștin Democrată (CDU), cuvântarea fiind rostită într-o împrejurare asemănătoare, cu nici șase luni în urmă. Der Spiegel scoate în evidență asemănările izbitoare între cele două discursuri. De asemenea, se oferă și sursele din mapele de presă, în format electronic, ale celor două partide.

Deși primarul Berlinului a ieșit foarte prăfuit din acea ședință, se pare că însăși doamna Pop a reușit să-i ducă haina la curățătorie - în timp record. Ba chiar a spălat-o ea însăși. Oare cum s-o fi spunând în germană ”a spăla putina”...?