miercuri, 30 ianuarie 2013

Berlinala la ediția a 63-a și prezența românească

Berlinul a reușit să atragă atenția lumii asupra sa în mai toate domeniile și de aceea se recomandă prezența standurilor naționale la toate evenimentele organizate aici - fie că e vorba despre modă, gastronomie, film sau turism.
Dacă România a ratat participarea la Săptămâna Modei de la Berlin de la începutul acestui an, prezența la Săptămâna Verde, cel mai mare târg din lume de produse agricole, pare să fi fost un succes - cel puțin din punct de vedere al vizitatorului, după cum scriam aici zilele trecute. Standul a fost foarte bine reprezentat, a expus majoritatea produselor tradiționale românești și, pentru că expoziția era cu vânzare, a dat ocazia vizitatorilor să guste din ce avem noi mai bun. În plus, am remarcat atitudinea deosebit de prietenoasă a românilor prezenți în stand, erau îmbrăcați în costume populare și conversau fără probleme în limba germană. Săptămâna Verde s-a bucurat de 420.000 de vizitatori pe o suprafață totală de 115.000 mp.

La o diferență de numai 10 zile, iată că România va fi din nou reprezentată la Berlin, de data aceasta cu un film - este vorba despre unul dintre principalele festivaluri de film din lume și în același timp, un prestigios eveniment mediatic: Berlinala, aflată la ediția a 63-a, și va avea loc între 7 și 17 februarie.


Câteva date despre Berlinala de anul acesta

Pentru ediția din acest an, au concurat aproape 7000 de filme, din care au fost alese doar 404.

Pagina oficială prezintă și numărul filmelor regizate de femei: 87 (inclus în numărul total de filme alese).

Numărul țărilor participante este de 70.

În total, vor avea loc peste 900 de vizionări în 40 de săli din Berlin.

Buget: aprox. 20 milioane EUR, din care o treime este contribuția Ministerului Culturii din Germania.

Vizitatori așteptați: aprox. 500.000


Festivalul este organizat în mai multe secțiuni și subsecțiuni, cea mai importantă fiind secțiunea CONCURS care se finalizează cu decernarea premiilor Ursul de Aur și Ursul de Argint.

Aspirant la un Urs de Aur este și regizorul român CĂLIN PETER NETZER cu filmul POZIȚIA COPILULUI care va avea premiera tot la Berlinală, pe 11 februarie 2013.

Călin Peter Netzer mai este cunoscut pentru filmele ”Medalia de onoare” (2009), ”Maria” (2003) și scurt-metrajul ”Zăpada Mieilor” (1998). 

Filmul cu care se prezintă la Berlinală are un scenariu scris în colaborare cu Răzvan Rădulescu și-i are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache, Luminița Gheorghiu și Florin Zamfirescu.


POZIȚIA COPILULUI este chiar unul dintre filmele alese de directorul festivalului, Dieter Kosslik, pentru a sublinia importanța Berlinalei în cinematografia mondială. Îl consideră, deci, reprezentativ pentru acest festival. În editorialul programului oficial al Berlinalei precum și în rezumatul mapei de presă , el vorbește despre filmul lui Călin Peter Netzer, ca despre o radiografie a societății românești, în contextul necesității de a prezenta o realitate istorică clară și sinceră


Sinopsis oficial al filmului POZIȚIA COPILULUI

Poziţia Copilului vorbeşte într-o manieră foarte personală, cu emoţie dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Poziţia Copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a 'high-class'-ului românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii – poliţie/justiţie – şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi."

***

La capitolul proiecte din secțiunea Berlinale Talent Campus a fost ales filmul românesc (cu titlu în engleză) ”One Step Behind the Seraphim”, regizor Daniel Sandu.


Surse:

Catalogul oficial al festivalului