sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Succes răsunător (semnul exclamării)

Mi-a fost dat să citesc următoarea știre pe Neptun TV: Succes răsunător la Monte Carlo! Mamaia este cea mai fashion destinaţie turistică de distracţie din lume

Dacă ați trecut peste gândul cârcotaș ”cine-o mai crede și pe asta” și vă înghiontește puțin curiozitatea, hai să vedem despre ce e vorba:
Așadar... ”Succes răsunător la Monte Carlo (semnul exclamării)”.

- Monte Carlo este o vale, deci orice succes răsună acolo.
- A, este la figurat! Ba, este chiar o exclamație. Înseamnă oare că ceea ce urmează să fie explicat are nevoie de o strigare (răsunătoare) pentru că altfel e greu de crezut? Dar să lăsăm punctuația.

Mai departe (încă suntem la titlu)... ”Mamaia este cea mai fashion destinație turistică de distracție din lume”

- Pentru cei care au învățat doar rusa la școală le comunicăm că Mamaia este la modă. Și nu doar atât, ci ”cel mai la modă” din lume (cu grad de comparație adăugat special, doar pentru această ocazie ”răsunătoare”).
- Apoi, Mamaia nu este doar o ”destinație turistică”. Nu (semnul exclamării), Mamaia a depășit de foarte multă vreme stadiul de simplă destinație turistică prezentă în toate cataloagele agențiilor de turism din lume. Acum Mamaia este ”destinație turistică de distracție”.
- De ce doar ”din lume” când ar putea fi la fel de bine cea mai la modă din Calea Lactee (semnul întrebării/mirării).

Arunc o privire peste restul articolului. Este scurt. Îmi zic că e de bine: informație clară, la obiect, nu tu câmpi bătuți aiurea cu detalii lipsite de importanță doar de dragul de-a umple spațiul. Două fraze și o propoziție.

Prima frază: Staţiunea Mamaia a câştigat la Festivalul Internaţional al Cluburilor de la Monte Carlo trofeul pentru cea mai fashion destinaţie turistică de distracţie.”

- Cine, ce a câștigat? Destinația, adică stațiunea Mamaia, a câștigat un trofeu. Frumos, felicitări (semnul exclamări sau al mirării, depinde de cum vi se mișcă sprâncenele). 
- Unde? La un festival. Citez din DEX: ”Festival: Manifestare artistică (muzicală, teatrală, etc) cuprinzând o serie de reprezentații și având caracter festiv.”
- Ce festival? Festivalul Internațional (era culmea să fie doar național în Monte Carlo!) al Cluburilor. Păi cine a participat până la urmă? Destinația/Stațiunea Mamaia sau toate cluburile împreună care, de dragul festivalului, au lăsat fițele la o parte și s-au reunit sub stindardul Mamăii?
- Informația despre trofeul câștigat este trădată  încă din titlu dar înțelegem emoția și nerăbdarea.

A doua frază: Premiul a fost înmânat primarului Radu Mazăre, care a cucerit publicul cu ţinuta sa.

Nu mă pricep la modă dar mai am niște nelămuriri rămase agățate de prima frază:

De când se organizează acest festival și în ce constă el? Nu am îndoieli că ținuta celui căruia i s-a înmânat prețiosul trofeu a fost cuceritoare, dar poate că și festivalul mai merita câteva cuvinte dacă nu chiar o descriere. De exemplu: ce premii s-au mai acordat și cine le-a câștigat, dacă a existat un clasament al celor mai buni, cine s-a luptat cu cine și pe ce criterii, care au fost marii perdanți și la câte ediții au mai participat, tot sperând să se întoarcă acasă (fiecare la destinația lui turistică de distracții) măcar cu un mini-trofeu. Eventual care ar fi condițiile de participare, poate se înscrie și Herculane la anul (ce, acolo nu se distrează lumea?).

Ultima propoziție: La eveniment au participat peste 150 de cluburi renumite din Europa, Asia şi America.”

Ca să înțeleg și eu: la eveniment (mă rog, festival) au participat peste 150 de cluburi + o destinație turistică (de distracție)? Nu de alta, dar dacă a participat și destinația Ibiza, săracii au plecat umiliți doar cu un loc doi. Ori n-au îndeplinit condițiile de înscriere, or fi fost descalificați, mai au de învățat... cine știe?

Așa... la festival au mai participat cluburi (renumite, semnul exclamării) din:
- Europa (bifat, i-am bătut)
- Asia (bifat, ce știu ăia turism, ce știu ei distracție)
- America (adică Guatemala, Honduras, SUA, Canada - că doar toate sunt în ”America”) - dar oricum am bifat și aici, important e că Mamaia a ieșit ”cea mai la modă”.