marți, 10 iulie 2012

Carmen Sylva în Santiago


În cochetul sector din Santiago numit Providencia, se află o stradă care la început mi-a atras oarecum atenția, crezând că este vorba despre o simplă coincidență dar mai apoi m-a condus către o poveste demnă de un scenariu de film. Eu îndrăznesc să-mi imaginez chiar o istorie romantică. Strada se numește Carmen Sylva și traversează unul dintre cele mai frumoase cartiere ale capitalei chiliene.
Da, este vorba despre Regina Elisabeta a României (1843-1916), soția regelui Carol I, cunoscută și sub numele de Carmen Sylva, pseudonimul său literar.

Legătura dintre această liniștită stradă din Santiago de Chile și cunoscuta patroană a artelor din țara noastră trece mai întâi prin Patagonia și Țara de Foc, îndepărtatul ținut sud-american. 

Puțini știu că primul colonizator al Patagoniei a fost Julius Popper. Născut la București în 1857 pe vremea Imperiului Otoman, lui Popper i se refuză ulterior obținerea cetățeniei române precum și dreptul la studii din cauza originii sale evreiești. Încurajat de familie și având o voință de fier, studiază la Paris și devine ”inginer de mine”. În decursul a câțiva ani călătorește și lucrează în toată lumea la diferite proiecte importante cum ar fi sistematizarea orașului Havana din Cuba sau proiectarea canalizării din New Orleans, SUA. Mânat de febra aurului, ajunge și în Patagonia, în sudul extrem al continentului american. Aici a concesionat diverse zone aflate pe atunci la granița dintre Chile și Argentina. 

Socotit erou de către unii dar și o personalitate controversată de către alții, Julius Popper a murit în Buenos Aires, în condiții considerate suspecte, la doar 36 de ani. Însă înainte de prematurul sfârșit, Popper a ajuns să beneficieze de propria armată, a brevetat invenții și a pus în circulație monezi de aur și timbre poștale în numele său. Influența lui era atât de puternică în Argentina încât a reușit să înlăture din funcție doi guvernatori.  În urma unor astfel de acțiuni s-a trezit în mijlocul unei polemici legate de dispariția triburilor locale. Chestiunea nu a fost suficient de cercetată la vremea respectivă însă a fost folosită de către inamicii săi în lupta politică și teritorială în care intrase.

Ei bine, regina în numele căreia acest conchistador de origine română afirma că a colonizat Patagonia este însăși Regina Elisabeta a României. Sierra Carmen Sylva este numele pe care l-a dat unui grup muntos din Țara de Foc. Tot pe această insulă se găsește masivul Punta Sinaia, denumit astfel după reședința preferată pe care regina o avea în România.

Nu știm ce l-a determinat pe Julius Popper să cinstească astfel numele reginei, dar primăria sectorului Providencia din Santiago i-a apreciat sau poate chiar i-a înțeles gestul și a denumit Carmen Sylva strada de care vă povesteam mai sus